Jak vymalovávat akvarelové omalovánky

Jak pracovat s akvarelovými omalovánkami krok za krokem, i když jste třeba začátečník?

Mám tu pro vás tip. Původně jsem s akvarelovými omalovánkami, které jsem navrhla a můžete je koupit zde, chtěla pracovat úplně jinak, ale ouha, když jsem vzala o víkendu štětec do ruky, záhy jsem zjistila, že po několika měsících, kdy jsem nemalovala, protože jsem se věnovala prodejům v předvánoční sezóně, mám tak ztuhlou ruku, až běda.

A tak jsem se rozhodla vás naučit tzv. "zachraňovací" techniku. Je efektivní, jednoduchá a zábavná.

Skládá se z několika kroků, které jsem vám postupně naskenovala.

 

 

Jak na to?

Doma jsem měla pro potěchu oka tulipány z Lidlu (v lednu beru doslova cokoliv, co mne potěší, i tulipány z holandské velkopěstírny), takže jsem si pro omalování vybrala  z omalovánek list s tulipány, který vidíte nahoře na první obrázku.

Krok 1

Předpokládám, že když jste si pořídili akvarelové omalovánky, máte i akvarely, pokud ne, kupte si je ve výtvarných potřebách, ty obyčejné z papírnictví se dají také použít, ale ty já nemám a tak doporučuji ty z výtvarných potřeb. Mám několik značek, začínala jsem s barvami Van Gogh, pak jsem si pořídila Winsor & Newton (začátečnické, ale pořád skvělé) a s těmi jsem i malovala tyhle tulipány. Postupem času jsem se dopracovala k ručně vyráběným přírodním akvarelům, ale to už je jiný příběh.

Záměrně jsem na tenhle omalovánkový tip použila svoje staré akvarely, které jsou dostupné a přitom se s nimi dobře pracuje. Akvarely všeho druhu pořídíte například tady, ten obchod vřele doporučuji, obzvlášť jejich pražské kamenné pobočky v centru a v Dejvicích.

Tak a teď k prvnímu kroku.

Je naprosto jednoduchý, jde jen o to, udělat si základní vrstvu barev, průsvitnou, lehoučkou a jemnou, abyste pak mohli květiny postupně modelovat dalšími vrstvami.

V kroku 1 vymalovávejte opravdu maximálně rozředěnými barvami, ať to máte hezky průhledné.

 

KROK 2

 

Krok 2 je hodně podobný 1, uděláte další vrstvu, ale tam, kde tušíte nebo vidíte stín, přidáte trochu víc barvy. Typicky se jedná o vnitřek svinutých listů nebo vnitřní okvětní plátky. Pokud si nechcete lámat hlavu, najděte si v prohlížeči v telefonu obrázek tulipánů a inspirujte se světlem a stíny tam. Dělám to běžně, ideální by samozřejmě bylo malovat podle živých rostlin, ale prosím vás, kdo to ve skutečnosti ještě dělá?

Takže v kroku dva přemalujete první vrstvu další vrstvou. Pozor na příliš hutné barvy, zkuste si po prvním kroku přidat do rozředěných barev na paletě opravdu jen trochu další barvičky. Akvarel má být lehký, ne hutný jak deka. Na to jsou jiné techniky.

 

 

 KROK 3

Krok 3 je asi nejnáročnější, ale ničeho se neděste, jde jen o to nepřehnat to s barvou. Dáváte další tenkou vrstvu a tam, kde má být stín, zkuste jemně tónovat trošičku tmavěji. Není to raketová věda a protože je tahle technika "zachraňovací", jak jsem vám na začátku prozradila, v dalším kroku případně lehce překryjete místa, která se vám nepovedla. Stejně jako já.

 

 

KROK 4

 

A jsme u milosrdné 4, která zachraňuje čest, narovnává pochroumané ego a rozhání chmury. 4 je ten trik a tip, který sice na talentových zkouškách neobstojí, ale pro obyčejnou radost z chvilky pro sebe je to ta třešnička na dortu. Krok 4 je krokem relaxačním, meditativním a výsostně odpočinkovým.

Protože v něm čárkujete.

Čárkování, stejně jako tečkování, považuju za činnost, kdy jsem schopná naprosto vypnout a být jenom sama se sebou. Nehleďe na to, že se tím i ledasco vylepší. Pro tuhle příležitost vytahuji štětec číslo 1 nebo 00. Doposud jsem všechno omalovala štětcem číslo 4 a stačilo to. Na tenké čárky ale přeci jen potřebujete doslova jen pár chlupů.

Proč musí být čárky tenké? Protože když budou tlusté, bude to těžkopádné a nehezké. Upozorňuji hned, že prvních pár čárek bude stát za prd, ruka si ale zvykne a uvidíte, že když vydržíte, půjde to pak mnohem lépe.

Čárkujte postupně všude, kousek po kousku. Barvu si připravte jen mírně tmavší.

 

KROK 5

A jdeme do finále. Už jsme jen kousek od zarámování. Krokem 5 vyšperkujete hotovou práci a já vám poradím ještě jeden trik.

Nakonec totiž přidávám trochu bílé kvašové barvy. Bílá akvarelová barva nekryje ani trochu, potřebujete hustou krycí barvu, aby byla vidět. Naneste na štetec trochu bílé kvašovky a jemňoučce přejedťe hrany listů a okvětních plátků, jako by je políbilo sluníčko.

Pak si udělejte mírně hustší akvarelovou barvu a spodek okvětních plátků přečárkujte tmavěji. Dostanou tím větší hloubku. To samé můžete udělat na nejtmavších částech listů.

Vidíte ten rozdíl?

 

 

Teď už jen podepsat hezky vpravo dole do rohu (ne jako na základce, ale dejte tam umělecký klikyhák)  a šup s tím do rámečku.

Dejte vědět, jestli vám tenhle postup nějak pomohl, napište mi to třeba do zprávy na Instagramu nebo nasdílejte do stories s označením @mankaipaper. Udělá mi to obrovskou radost. Vážně. A já díky tomu aspoň zjistitím, zda mám pokračovat v dalších postupech tady na blogu. Bez zpětné vazby totiž nikdy nevím, jestli to vůbec někoho zajímá a inspiruje.

Přeji krásné chvíle strávené u malování, vymalovávání a tvoření.

Myyna