Porovnání psacích vlastností per Kaweco a Ferris Wheel Press

Chcete si udělat radost, zlepšit rukopis, esteticky povznést psaní o level výš? Nebo jste už sběratel/ka per a prostě jen váháte, které další pero si vybrat? Píšete levou a nejste si jistý/á, zda si perem za rukou neuděláte jen rozmazanou čmouhu?

Ráda bych na tyhle všechny otázky odpověděla a jako dlouhodobá levoruká uživatelka per přihodila ještě pár informací navíc.

Pero dělá hezčí rukopis

To není domněnka, to je fakt. Nebudu vám nalhávat, že pokud škrábete jak kočka, v minutě, kdy vezmete pero do ruky, začnete psát jako Wang Si-č’, ale můžu slíbit, že váš škrabopis se stane snesitelnější a bude mít víc šmrnc. Způsobuje to jiný tvar psacího hrotu, než má propiska a nepopiratelná výhoda, že hrot pera se, narozdíl od propisky, neviklá. Písmo se tak stává úhlednější, poněvadž hlava-oko-ruka se cítí jistější.

Jsem levák, můžu psát perem?

Můžete. Jsem taky levák a ničím jiným už roky nepíšu. Velmi záleží na tom, v jaké poloze jste si v průběhu života zvykl/a mít ruku. Pokud píšete "shora", to znamená, že vidíte, co píšete, máte stejné postavení ruky jako já a můžete bez obav psát i perem, protože například značkový inkoust Kaweco schne opravdu rychle a pokud je papír normálně savý, nemusíte se bát rozmazaného výsledku.

Jestliže píšete levou tak, jak píší praváci, tedy ruka je souběžná s písmem a vy nevidíte, narozdíl od praváka, co píšete, může se stát, že při příliš rychlém psaní, inkoust rozmažete. Minimálně bych to ale aspoň zkusila, postavení ruky je opravdu klíčové a podle mého názoru může většina leváků směle změnit stávající psací nástroj za pero.

A narozdíl od kaligrafického pera se mi u klasických per nikdy nestalo, že by mi kvůli levorukému sklonu pero nepsalo.

A teď k tomu podstatnému, Kaweco nebo Ferris Wheel Press?

Pro zrovna tyhle dvě značky? Jednoduše proto, že s nimi mám bohaté zkušenosti. Neříkám, že jsou o něco lepší nebo horší než ostatní pera na trhu, jen už jsem s nimi napsala pěknou řádku textů a tak můžu poradit, zhodnotit, porovnat.

Nejdřív se podíváme na Ferris Wheel Press

Mladá kanadská značka vsadila na cool design a luxus. Její zboží je krásně zabalené a má to úroveň. Influenceři ji milují. Z původních ocelových per s nádherným gravírováním na hrotu před nedávnem rozšířila nabídku o plastová a odlehčená hliníková pera za nižší cenu.

Ferris Wheel Press Brush Fountain Pen (BFP)

Ocelová pera Brush Fountain Pen, první pera této značky, se na českém trhu šplhají k ceně něco přes 3 000 Kč a patří k tomu nejlepšímu, co si můžete pořídit. (Nepočítám luxusní značky z Pařížské, samozřejmě.) Brush Fountain Pen je celokovové, plášť je z oceli, zdobení z mosazi a hrot je ocelový. Pero váží 23 g a je velmi příjemné do ruky. Značka Ferris Wheel Press upozorňuje, že nástroj je perfektně vyvážený a proto je nežádoucí nasazovat při psaní uzávěr na konec pera, jak jsme to mnohdy zvyklí dělat. A mají naprostou pravdu. Pero je vyvážené dokonale, hrot sedí na papíře jak přibitý, zároveň píše hladce a nedrhne.

Design BFP je povedený, gravírování na hrotu a na ozdobném prstenci je krásné, zážitek z psaní je opravdový, balení pera dovoluje ukládat tenhle skvost v sametové kapsičce opakovaně do krabičky.

Můj názor je ten, že jsou to opravdu dobře utracené peníze, pokud už s perem píšete a víte, že jen tak neskončíte, užíváte si různé barvy inkoustů, měníte je podle nálady/tématu/ročního období.

Nedělají verzi pro bombičky a díky lakování pero není tak studené do ruky.

 

Ferris Wheel Press Aluminium Carousel Fountain Pen (ACFP)

Odlehčené hliníkové pero s o něco nižší cenou, než má BFP, je o dost robustnější než prapůvodní pero Ferris Wheel Press. Zdobení na hliníkovém plášti je leptané a gravírování je už pouze na hrotu. Jde vlastně o luxusní verzi plastového Carousel Fountain Pen, jež je podle mého názoru přímým konkurentem Kaweco Perkeo.

Stejně jako jeho plastové dvojče, má ACFP poměrně tlustou konstrukci, která nemusí sedět každému a v porovnání s Brush Fountain Pen je to velký rozdíl. Přesto je velmi elegantní.

Pero je dobře vyvážené, jen je psaní jakoby o trochu těžkopádnější než u BFP. Zážitek z psaní není tak "hladký". Pero má 22,68 g.

Hrot je u plastové verze (kterou ale nevlastním) stejný, pocit z psaní bude asi dost podobný. Kovové Aluminium Carousel Fountain Pen stojí zhruba 2 500 Kč, plastové, které má 8,5 g, pak seženete do 1000 Kč.

 

Kaweco

Německá značka, která na trhu působí už přes sto let, produkuje pera pro běžné denní použití a v případě řady Sport a Perkeo jde cenově o velmi dostupnou značku. Balení je velmi minimalistické a není tak líbivé, až pompézní jako u Ferris Wheel Press. Já to balení FWP mám ráda, je opravdu krásné, ale prezentace Kaweco mě nijak neuráží, jde prostě o německý minimalismum.

Hroty jsou podle řady buď zlaté nebo stříbrné s gravírováním.

Kaweco Classic Sport/Collection

Plastové Kaweco Classic Sport a identické Collection, které sdružuje limitky, je spolehlivý parťák. Poměrně malé tělo lze při psaní nastavit víčkem posazeným na konec pera a přesně to také dělám, vyváženosti to nijak neubližuje. Je velmi lehoučké, cenově dostupné a přitom s kvalitním, hezky gravírovaným hrotem.

Pocit z psaní je lehký a velmi hladký. Pero má 10,7 g. Je to přesně ten typ pera, u kterého díky přijatelné ceně svádí jejich barevná škála k dalším nákupům. Mají opravdu krásné odstíny, do kterých můžete dávat barevné bombičky podle nálady.

Cenově se plastové Sport/Collection pohybuje pod 1000 Kč, primárně je na bombičky, ale díky konvertoru z něj můžete vykouzlit pero plnicí. Ale pozor, konvertor má menší objem než bombička.

 

Kaweco kovové Al Sport/Collection

Stejné tělo i hrot, jako má plastová verze, ovšem v hliníkové podobě. Tenhle nástroj je oproti svému plastovému dvojčeti o dost těžší, má 21 g, a je velmi chladné do ruky. Jako ohnivé znamení s tím nemám problém, ale dokážu si představit, že někdo to třeba uplně neocení.

Psací vlastnosti jsou skvělé, pero nedře, psaní je hladké. Stejně jako plastové ho prodlužuji posazením víčka na konec pera a lze ho přeměnit pomocí konvertoru na plnicí.

Cenově se pohybuje do 2 500 Kč.

Může se stát, že se lehce uvolní hrot pera, obzvlášť, pokud spadne nebo je nošené v kabelce. Doporučuji hrot utáhnout a zkontrolovat, jestli nevypadla bombička nebo se neuvolnil konvertor, protože to bývá často následkem otřesů a pádu pera.

 

Kaweco Perkeo

Nejlevnější verze Kaweco pera, vhodná i pro děti díky trojhrannému úchopu, je o dost větší a robustnější než Sport. Jak už jsem zmiňovala, jako by z oka vypadlo Ferris Wheel Press Carousel peru, jen je o téměř půlku levnější a větší. Vyjma poslední limitky Perkeo Infrared, která stojí stejně jako Ferris Wheel Press Carousel Fountain Pen a je možná průzkumným pionýrem, který zjišťuje, co by zákazníci řekli na to, kdyby Perkeo srovalo cenu s FWP. Inu, nechme se překvapit.

Perkeo je mezi prsty výrazné a překvapivě dobře a hladce se s ním píše. Trojhranný úchop v podstatě nevnímám, což je asi dobré znamení.

Seženete ho do 500 Kč, je na bombičky, ale díky velkému konvertoru z něj můžete udělat plnicí verzi. Perkeo má 14 g.

 

Takže jak?

Podtrženo, sečteno, kdybych si měla vybrat jedno kovové pero z obou značek, bude to jednoznačně Ferris Wheel Press Brush Fountain Pen. Kdybych chtěla plastové, sáhnu po Kaweco Classic Sport a co se dětí týče, jednoznačně bych volila Kaweco Perkeo.

Pokud bych si přála kvůli lehkosti plastové a měla omezený budget, rozhodně bych zvolila Kaweco Classic Sport nebo Perkeo. Jestliže bych si chtěla psaní perem zatím jen osahat a zjistit, jestli mne to bude bavit, koupila bych si Kaweco Perkeo nebo Ferris Wheel Press Carousel Fountain Pen.

Pro milovníky Kaweca je kovové Al Sport ultimátní a často jej doplňují plastovou verzí pro větší pestrost barev, protože nesporná výhoda tkvý v tom, že obě verze mají stejné tělo i hrot.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, přeji příjemný pocit z psaní. Pero by nemělo vynechávat, drhnout, neměl by z něj téct inkoust, nicméně kapičky na hrotu jsou zcela normální. Dále by dobře zavřené pero rozhodně nemělo vysychat. Čas od času mu utáhněte všechny části a pokud budete měnit inkoust a nechcete, aby se vám sléval starý, který zůstal ještě v hrotu a nový, properte pero v dlouho odstáté vodě, abyste si ho nezanesli minerály.

 

Vaše Myyna, zakladatelka MANKAI Paper

 

Hmotnosti:

Ferris Wheel Press Brush Fountain Pen 23 g

Ferris Wheel Press Aluminium Carousel Fountain Pen 22,68 g

Ferris Wheel Press Carousel Fountain Pen 8,5 g

Kaweco Classic Sport/Collection 10,7 g

Kaweco Al Sport 21 g

Kaweco Perkeo 14 g

 

Délky per:

Ferris Wheel Press Brush Fountain Pen zavřené 14,5 cm, otevřené bez víčka 13 cm

Ferris Wheel Press Aluminium Carousel Fountain Pen zavřené 12,5 cm, otevřené bez víčka 12 cm

Ferris Wheel Press Carousel Fountain Pen zavřené 12,5 cm, otevřené bez víčka 12 cm

Kaweco Classic Sport/Collection zavřené 10,5 cm, otevřené s víčkem 13 cm

Kaweco Al Sport zavřené 10,5 cm, otevřené s víčkem 13 cm

Kaweco Perkeo zavřené 13,5 cm, otevřené bez víčka 12,8 cm

 

Ceny:

Ferris Wheel Press Brush Fountain Pen do 3 500 Kč

Ferris Wheel Press Aluminium Carousel Fountain Pen do 2 500 Kč

Ferris Wheel Press Carousel Fountain Pen do 1000 Kč

Kaweco Classic Sport/Collection do 1000 Kč

Kaweco Al Sport do 2 500 Kč

Kaweco Perkeo do 1000 Kč

 

Zdroje fotografií: Kaweco a Ferris Wheel Press.