Jak hezky vymalovávat pastelkou

Chcete pracovat s pastelkami jako profík?

Není to vlastně nic těžkého, jen to vyžaduje trochu trpělivosti, protože celé tajemství, které vám řeknu už takhle na začátku, tkví ve vrstvení. Můžete pastelkami vymalovávat jako školák nebo si můžete dát tu práci a nespokojit se jen s jednoduše vybarvenou plochou. Přidáte na ní další a další a další, až z toho uděláte umělecké dílo. A ještě si u toho krásně zarelaxujete.

 

Jak na to?

Díky omalovánce nemusíte přemýšlet nad tvarem a bát se, že kytku nenamalujete správně, to už jsem vyřešila za vás. Budete se soustředit jen a pouze na vybarvování. A tak si to užijete!

Obrázek pro návod jsem vymalovávala pastelkami Prismacolor Premier, Caran D'Ache Luminance a Caran D'Ache Pablo. Levnější variantou můžou být pastelky Derwent nebo Koh-i-noor. Jako omalovánku jsem použila mankaí, na akvarelovém papíru. Obvykle máte pastelky jako kůly? Tak si připravte ořezávátko! Na hezký výsledek je nutnost mít pastelky neustále ostré jako břitva. Já používám ořezávátko Derwent na baterky.

Krok 1

První krok je klasické vybarvení předkreslené plochy tak, jak to znáte už se školy. Doporučuji na pastelky vůbec netlačit, jen malými krouživými pohyby pečlivě vymalujte předkreslený obrázek. Přesně takhle jednoduchý je krok 1. Nepotřebujete ani měnit odstíny, například tady na vlčím máku jsem použila jednu jedinou červenou pastelku (tomu neuvěříte, je to odstín Poppy Red) a jednu zelenou. Víc barev budete potřebovat až později.

Abyste se v pozdějších krocích neztratili ve tvaru listů, ponechte kolem nich miniaturní nevymalovaný okraj.

 

 

 

Krok 2

V kroku 2 uděláte to samé, co v prvním kroku. Stejnými pastelkami plochy vymalujete znovu, opět netlačíte a vymalováváte krouživými pohyby. Tam, kde budou stíny, přidáte ještě další vrstvu. Typicky jsou to spodky okvětních plátků nebo vnitřní okvětní plátky.

Vidíte, jak se už v druhém kroku krásně "vylupuje" tvar listů, jejich mírné zvlnění? Toho dosáhnete přesně tím, že na ta místa přidáte trochu víc barvy. Prostě přes vymalovanou plochu malujete znova. Klidně, trpělivě a netlačíte. Když budete tlačit, zničíte si obrázek a ještě vás bude bolet ruka.

 

Krok 3

Ve třetím kroku už berete do ruky víc odstínů pastelek. Já jsem chtěla vlčí máky co nejvíce "plastické", takže jsem sáhla po světlejší červené, v mém případě spíš oranžové, po tmavší červené a po bílé. Spodní vrstvy jsou měkčími Prismacolor Premier, navrchu obvykle lépe chytají tvrdší pastelky.

Bílou a oranžovou jsem vymalovávala tam, kde je to největlejší, což jsou vrchní okraje plátků a tam, kde vystupuje zvlnění plátků nahoru. Vlna, která je spodní, je vždycky tmavší.

Trik, aby stínování světlých ploch vypadalo opravdu dobře, spočívá v tom, že bílou pastelku ještě přemalujete barevnou. Když to necháte jen bílé, bude to vypadat nepřirozeně. Já použila přes bílou pastelku oranžovou a přes ní ještě základní červenou. Jemně. Tady na obrázku jde krásně vidět, jak je vpravo o vrstvu méně, takže pořád prosvítá papír a vlevo už je zakrytý barvou. Je to díky vymalované vrstvě za vrstvou a tentokrát už můžete mírně, ale oopravdu jen mírně tlačit.

Na druhém obrázku vidíte komplet oba vlčí máky vybarvené tolika vrstvami, kolik bylo potřeba, aby papír nebyl vidět. Množství vrstev se bude lišit podle papíru. Čím více strukturovaný papír, tím více dá práce ho "zmizet".

Všimněte si, že okraje okvětních plátků jsou zvýrazněné bílou linkou pastelky.

 

 

Krok 4

A nebyla bych to já, abych se neuchýlila ještě k drobným detailům. Ďábel se totiž skrývá v detailu, detail tvoří celek a díky detailu to vytáhnete o level výš. Věřte mi.

Okvětní plátky vlčích máků jsou jemně rýhované, jak jste si určitě někdy všimli. Stonky jsou pokryté roztomilými chloupky, lístky jsou zase něžně tečkované. Tak proč si ještě chvíli neprodloužit oddych tím, že bílou pastelkou, pořádně ořezanou, projedete každý plátek linku za linkou? Nečárkujte jen uprostřed, to vypadá blbě, čáru veďte hezky od okraje k okraji. Ten výsledek stojí za to.

V tuhle chvíli už máte pravděpodobně obrázek proti světlu lesklý jak ledová plocha a tak je to správně. Pigment pastelek papír zcela pokryl a vytvořil na ní téměř hmatatelnou vrstu.

 

 

Bavilo vás to? Je pro vás návod srozumitelný? Nechte mi komentář třeba pod videem na Instagramu, které jsem sestříhala právě z natočených sekvencí při vymalovávání. Každá zpětná vazba je pro mne velmi cenná, můžu se díky ní třeba zlepšit ve výkladu a dozvědět se, jestli vás to baví a zda tuhle práci nedělám zbytečně.

Moc díky za pozornost!

Myyna